نماز و مهدویت
موضوع: نماز و مهدویت تاريخ پخش: ۹۹/۱۱/۰۲
عناوین :
-
امامت قلعه الهی است.
-
انتظار فرج ، عبادت است.
-
تسلیم بودن در برابر خدا و امام معصوم
-
اطاعت از سنت پیامبر (ص)
-
عبادت و عدالت فطری است.
-
نماز و امامت
-
سابقه نماز و امامت
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین بعدد ما أحاط به علمه، الهی انطقنی بالهدی و الهمنی التقوی
۱- امامت قلعه الهی است.
تعبیراتی که برای امامت آمده است که مهم و قابل توجه است. مثلاً در باره توحید میفرماید: «کلمة لا اله الا الله حِصنی» . « حِصن» یعنی؛ دِژ یا قلعه. پس توحید دِژ است و کسی که موحد و خدا پرست شد در قلعه و در اَمان است. و از طرفی میفرماید:
«ولایة امیرالمؤمنین، علی بن ابی طالب علیه السلام حِصنی» علی (ع) هم دِژ و قلعه است و کسی که به او ایمان بیاورد از انحراف، در اَمان است و خداوند او را نگهداری و حفظ میکند. پس اثر و خاصیت توحید و ولایت یکی است. مثال: اگر به بیمار بگویند: فلان قرص را بخور. و اگر بخواهی میتوانی فلان شربت را بخوری. انسان از این مطب میفهمد که موادش یکی است.
گرچه یکی جامد و دیگری مایع است. آری! «توحید» و ولایت امام معصوم (ع) هم دِژ و قلعه الهی است و انسان را حفظ میکند.
۲- انتظار فرج ، عبادت است.
اعتقاد به حضرت مهدی علیه السلام و انتظار فرج او هم مثلِ نماز، عبادت است. آری! انتظار فرج، امید به برپاییِ حکومت الهی در آینده و عبادت است. یعنی؛ آرزو و فکر تحول کلی در کره زمین و اجرای عدالت جهانی. پس نماز و انتظار هر دو رابطه با خدا و عبادت است.
در نماز، میگوییم: «اهدنا الصراط المستقیم» ، (خدایا!) ما را به راه مستقیم هدایت فرما!. در روایت داریم که امام (ع) فرموده است: راه مستقیم، ما (امامان معصوم،) هستیم. «نحن صراط المستقیم».
۳- تسلیم بودن در برابر خدا و امام معصوم
در عبادت و نماز هرگونه که خدا دستور فرموده است باید عمل کنم و امام (ع) هم چون ما را به سوی خدا میخواند باید او را اطاعت کنیم. مثال: همانطور که ادب دادن در ارتش و مسلح شرائط خاصی دارد. در عبادت و نماز هم همانطور که خدا دستور فرموده است ( مثلِ شرائط زمان و مکان و لباس وو،) باید اطاعت کنیم.
قرآن میفرماید: «اتَّخَذَ إِلهَهُ هَواهُ» (فرقان/۴۳) ، یعنی؛ بعضیها به جای اطاعت از خدا، دنبال هوای نفس و خواهشهای شهوانیِ خود هستند. و یا به جای اطاعت از خدا و امامِ معصوم (ع) دنبال اطاعت از قدرتهای شق و غرب و طاغوتها هستند و به جای اطاعت از قوانیین الهی دنبال قوانین بینالمللی و ساخته دست بشری هستند.
۴- اطاعت از سنت پیامبر (ص)
قرآن میفرماید: «… وَ ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا …« حشر، ۷» ، ( آنچه پيامبر براى شما آورده، بگيريد و آنچه شما را از آن بازداشته، ترك كنيد.). مثلاً: اگر پیامبر (ص) فرمود: نماز صبح دو رکعت است. ما حق نافرمانی نداریم که من میخواهم نماز صبح را سه یا چهار رکعتی بخوانم و اگر در غدیر خُمی برای بعد از خودش علی (ع) را معرّفی میکند ما حق نداریم از دیگری تبعیّت و اطاعت کنیم. چون پیامبرِ معصوم (ص) همه حرفها و دستوراتش از جانب خداوند است و از پیش خود حرفی نمیزند. این اطاعت از سنّت پیامبر (ص) است.
پس ریشه عبادت مثلِ نماز و اطاعت از پیامبر و اهلبیت او (ع) و امروز هم اطاعت از حضرت مهدی (عج). پرستش الهی است.
۵- عبادت و عدالت فطری است.
حس پرستش در انسان، باعث میشود عبادت کند و نماز بخواند. و یا حس عدالتخواهی، و اعتقاد به عدالت گسترِ جهان، حضرت مهدی (عج)، مهدویّت است. و ریشه هر دو، فطری است. چون انسان عدالت را دوست دارد.
در کیفر الهی هم باید عدالت باشد. و کیفر با عمل انسان تناسب داشته باشد. قرآن میفرماید: «جَزاءً وِفاقا» (نبا/۲۶) یعنی؛ کیفر باید به عمل و گناه انسان تناسب داشته باشد. همانطور که میفرماید: «عطاءً حساباً» (نبأ، ۳۶) ، پاداشهای خدا حساب و کتاب دارد.
پس با توجه به اینگونه آیات الهی و قرآن اینکه گفته میشود که: ما همه غرق گناهیم و یک حسین داریم. صحیح نیست. معنای این کلام این میشود که: ما روز عاشورا یک پیراهن سیاه بپوش و عزاداری کنیم و نذر بدهیم و در طول سال هم کلاهبرداری، اختلاس، کم فروشی، دروغ ، غیبت، دزدی، تهمت، سوء ظن، و همه بدیها را هم داشته باشیم مشکلی ندارد!!!.
قرآن میفرماید: جزا و پاداش باید با عمل ما تناسب و عدالت داشته باشد و کارهای خداوند، قهر و خشم و عفو و بخشش، روی حساب و کتاب و عدالت است.
پس برای اجرای احکام الهی باید تسلیم دستورات او بوده و برای چگونه اجرا کردن آنها باید تسلیم پیامبر و امام (ع) باشیم. قرآن میفرماید: «وَ أَرِنا مَناسِكَنا» ، (بقره/۱۲۸) حضرت ابراهیم(ع) از خداوند خواست که چگونه عبادت کنم. چگونه نماز بخوانیم و رو به قبله و با وضو و شرائط لباس و مکان نماز و…
۶– نماز و امامت
حدیث در باره نماز داریم: «الصلاة عمود الدین» ، نماز عمود دین است. و در باره امامت هم داریم: «إِنَ الامَامَةَ أُسُّ الاسْلامِ النَّامِي» (كافي، ج ۱، ص ۲۰۰) یعنی؛ نماز و امام و رهبر معصوم، هر دو عمود و اساس دین هستند. و در زمان غیبت هم رهبر ولیّ فقیه و جانشین امام زمان (عج) است. که دیدیم با رهبریِ امام خمینی (ره) چگونه این کشور و ملّت از حکومت ظلم و جور شاهنشاهی نجات پیدا کرد. لذا امام و رهبری هم عمود دین است. و امروز هم آن رهبری توسط مقام معظم رهبری (دامت برکاته) ادامه پیدا کرده است.
ما در کتابهای حدیث، داریم مشابه اینکه میفرماید: «بنی الاسلام علی خمس» ، یعنی؛ اسلام، بر پنج پایه ؛ نماز، روزه، زکات، حج و امامت و ولایت استوار گردیده است.
حضرت ابراهیم (ع) در دو جا دعا کرد که خدایا! مقامی که به من داده و یا میدهی به ذریّه من هم عطا بفرما. یکی:
« رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاةِ وَ مِنْ ذُرِّيَّتِي رَبَّنا وَ تَقَبَّلْ دُعاءِ» ، « ابراهیم/۴۰» ، ( پروردگارا! مرا برپا دارنده نماز قرار ده و از نسل و ذريّهام نيز. پروردگارا! دعاى مرا (نماز و عبادتم را) بپذير.).
و دیگری اینکه: در زمانی که خداوند به ابراهیم (ع) فرمود: من تو را امام و رهبر جامعه قرار دادهام؛ « قالَ إِنِّي جاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِماماً قالَ وَ مِنْ ذُرِّيَّتِي ..» ، ( خداوند به او فرمود: من تو را امام و رهبر مردم قرار دادم. ابراهيم گفت: از فرزندان من نيز (امامانى قرار بده)،).
۷- سابقه نماز و امامت
نماز و رهبری، در طول تاریخ و زمان پیامبران بوده است. قرآن بنا به گفته حضرت مسیح (ع) میفرماید: «وَ أَوْصانِي بِالصَّلاةِ» (مریم/۳۱) ، خدا مرا مأمور کرده نماز بخوانم. و حضرت موسی (ع)؛ «أقم الصلاة» نماز را اقامه کن
و به حضرت شعیب (ع) گفتند: «يا شُعَيْبُ أَ صَلاتُكَ تَأْمُرُكَ» (هود/۸۷) ، تو بخاطر نمازت این دستورها را به ما میدهی؟. و حضرت ابراهیم (ع) از خدا خواست: «رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلاةِ» مرا از نماز گزاران قرار بده. پس نماز، در همه ادیان بوده است.
در باره امامت هم، اینکه در همه ادیان مردم منتظر هستند مصلح کل در حکومت و حکمرانیِ بر کره زمین بودهاند و قرآن میفرماید: « وَ لَقَدْ كَتَبْنا فِي الزَّبُورِ مِنْ بَعْدِ الذِّكْرِ أَنَّ الْأَرْضَ يَرِثُها عِبادِيَ الصَّالِحُونَ « انبیاء/۱۰۵» ، ( و همانا در (كتاب آسمانى) زبور (كه) بعد از ذكر، (تورات، نازل شده) نوشتيم كه قطعاً بندگان صالح من وارث زمين خواهند شد.).
سؤال: رهبری جامعه توسط پیامبر و امامِ معصوم (ع) قبول است. اما پیروی از « ولایت فقیه» از کجای قرآن و کتاب الهی استفاده میشود؟.
جواب: قرآن در سوره مائده، آیهی ۴۳، میفرماید:
إِنَّا أَنْزَلْنَا التَّوْراةَ فِيها هُدىً وَ نُورٌ يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ الَّذِينَ أَسْلَمُوا لِلَّذِينَ هادُوا وَ الرَّبَّانِيُّونَ وَ الْأَحْبارُ بِمَا اسْتُحْفِظُوا مِنْ كِتابِ اللَّهِ…»
( همانا ماتورات را نازل كرديم (كه) در آن هدايت و نور است. پيامبران الهى كه تسليم فرمان خدا بودند، بر طبق آن براى يهود حكم مىكردند و (همچنين) مربّيان الهى و دانشمندان، بر طبق اين كتاب آسمانى كه حفاظت آن به آنان سپرده شده بود.).
پس طبق گفته خداوند در تورات: «يَحْكُمُ بِهَا النَّبِيُّونَ» . انبیاء حکومت میکنند. و: «وَ الرَّبَّانِيُّونَ وَ الْأَحْبارُ» علما هم بعد از آنها بر اساس کتاب آسمانی، حکومت میکنند. و این همان ولایت فقیه است.
خدایا! هرچه به عمر ما اضافه میکنی به معرفت و ایمان و عقل و علم و عمل و اخلاص و عمق و برکت کار ما بیافزا.
«والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته»
سوالات مسابقه:
۱- بر اساس روایات، دژ محکم الهی کدام است؟
۱) اعتقاد به توحید خداوند
۲) پذیرش ولایت امام علی علیهالسلام
۳) هر دو مورد
۲- در روایات مصداق بارز «صراط مستقیم» چه کسانی معرفی شدهاند؟
۱) عالمان پرهیزکار
۲) مجاهدان فداکار
۳) امامان معصوم علیهمالسلام
۳- آیه ۷ سوره حشر بر چه امری تأکید دارد؟
۱) پیروی از سنت پیامبر
۲) تدبر در آیات قرآن
۳) پیروی از فرمان عقل
۴- آیه ۲۶ سوره نبأ به چه امری اشاره دارد؟
۱) فضل الهی در پاداش
۲) تناسب کیفر با عمل
۳) عفو الهی در کیفر